- 500g piersi z kurczaka
- pęd bambusa (pominełam)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 filiżanki oleju
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą na konsystencje pasty
skaładmiki
dodatkowe-1
- 2 dymki
- 1 cebula
- 1 mały kawałek imbiru
- papryczka chilli
- 2 gwiazdki anyżu
skaładmiki
dodatkowe-2
- 1/2 filiżanki sosu sojowego
Kurczaka pokroić
w grube paseczki i zamarnować w sosie sojowym przez min 15 minut.
Imbr pokroic w paseczki, cebule w plasterki a dymke i chilli w
kawałki.
W głębokim
rondelku rozgrzać olej. Kurczaka obsmażyć w oleju a następnie
odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku zostawić tylko ok 2
łyżek tłuszczu, smażyć na nim składniki dodatkowe – 1 przez
chwilę a następnie dodać kurczaka i składniki dodatkowe – 2.
Całość zalać bulionem i gotować przez 8 minut. Z rondelka wyjąć
kawłki mięsa a sos zagęścić skrobią kukurydzianą.
Gotowego kurczaka
polać sosem i skropić olejem sezamowym.
*przepis zmodyfikowany, Źródło org
przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz