7 października 2014

Korma z kurczaka.

      .... korma z kurczaka a może khorma z kurczaka.





  • 300g piersi z kurczaka pokrojonych w spore kawałki (3x4cm),
  • 1 żółta lub zielona papryczka chilli,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • 20g orzechów nerkowca,
  • 1 łyżka obranych migdałów
  • 5 ząbków czosnku,
  • świeży imbir,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 średnie cebule,
  • kardamon,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminu,
  • laska cynamonu,
  • świeża kolendra
  • 3 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonego chilli,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Kurczaka należy umyć dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w spore kawałki (3x4 cm).

Jogurt naturalny mieszamy z przyprawą garam masala, 3 rozgniecionymi czosnkami, 2 posiekanymi czosnkami, 2 łyżkami startego świeżego imbiru, rozgniecionymi ziarnami kolendry, łyżeczką chilli w proszku, rozgniecionymi nasionami czarnego kminu, kurkumą, rozgniecionymi w moździerzu orzechami nerkowca i migdałami. Kurczaka dokładnie mieszamy z przygotowaną marynata z jogurtu i przypraw. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażamy na złoto pokrojoną w plastry cebule, dodajemy kurczaka z marynatą i na wolnym ogniu gotujemy 25 minut, dodajemy laskę cynamonu goździki i pokrojoną w cienkie paseczki chilli, gotujemy jeszcze 5-10 minut. Gorącą potrawę podajemy z ryżem (basmati lub jaśminowym), posypane świeżymi liśćmi kolendry. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz