.... korma
z kurczaka a może khorma z kurczaka.
- 300g piersi z kurczaka pokrojonych w spore kawałki (3x4cm),
- 1 żółta lub zielona papryczka chilli,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 20g orzechów nerkowca,
- 1 łyżka obranych migdałów
- 5 ząbków czosnku,
- świeży imbir,
- szczypta kurkumy,
- 2 średnie cebule,
- kardamon,
- 3 goździki,
- 1 łyżeczka nasion czarnego kminu,
- laska cynamonu,
- świeża kolendra
- 3 łyżeczki garam masala,
- 1 łyżeczka mielonego chilli,
- 1 łyżeczka nasion kolendry
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA :
Kurczaka
należy umyć dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w
spore kawałki (3x4 cm).
Jogurt
naturalny mieszamy z przyprawą garam masala, 3 rozgniecionymi
czosnkami, 2 posiekanymi czosnkami, 2 łyżkami startego świeżego
imbiru, rozgniecionymi ziarnami kolendry, łyżeczką chilli w
proszku, rozgniecionymi nasionami czarnego kminu, kurkumą,
rozgniecionymi w moździerzu orzechami nerkowca i migdałami.
Kurczaka dokładnie mieszamy z przygotowaną marynata z jogurtu i
przypraw. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia
podsmażamy na złoto pokrojoną w plastry cebule, dodajemy kurczaka
z marynatą i na wolnym ogniu gotujemy 25 minut, dodajemy laskę
cynamonu goździki i pokrojoną w cienkie paseczki chilli, gotujemy
jeszcze 5-10 minut. Gorącą potrawę podajemy z ryżem (basmati lub
jaśminowym), posypane świeżymi liśćmi kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz