26 czerwca 2014

Kuchnia Meksykańska-tortilla z kurczakiem.


  • 6 placków tortilli pszennej
  • 250g piersi z kurczaka
  • łyżka oleju
  • mieszanka przypraw: sól, pieprz, cebula, czosnek, papryka słodka, gorczyca mielona, kolendra, chilli, rozmaryn, oregano, szałwia, kmin rzymski, kurkuma.
  • 300g ulubionej salsy
  • 400g sera żółtego
  • czerwona cebula, pół puszki kukurydzy, puszka fasoli czerwonej


Kurczaka pokroić w drobną kostkę dodać łyżkę oleju i czubatą łyżkę mieszanki przypraw, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, czerwoną cebule pokroić. Fasole czerwoną i kukurydzę odcedzić z nadmiaru zalewy. Patelnie wysmarować olejem przy pomocy chusteczki higienicznej. Na patelni będziemy układać po dwie tortille. Jak przygotować jedną tortille – Połowę placka posmarować salsą (ok 2 łyżek) na drugiej ułożyć ser, kurczaka, kukurydze, fasole i cebule, placek złożyć. Tak przygotowane dwa placki ułożyć na rozgrzanej patelni , po chwili obrócić. (Ser musi się roztopić) Przed podaniem każdy placek przekroić na 2 lub 3 części. Moim zdaniem najlepiej smakują kilka godzin po przygotowaniu bez podgrzania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz