- 500g kurczaka
- zielona papryka
- czerwona papryka
- 2 małe czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- filiżanka oleju
marynata-1
- 1 łyżka sosu sojowego
- białko
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
marynata-2
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki płynnego karmelu
- sól
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- olej sezamowy
Kurczaka pokroić
w kawałki około 1x2cm i wymieszać z marynatą-1, odstawić na min.
10 minut. Papryki oczyścić,
słodkie papryki pokroić w kawałki wielkości mięsa, ostrą
paprykę pokroić w paseczki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
W woku (u mnie głęboki teflonowy rondel) rozgrzać filiżankę
oleju, kurczaka usmażyć, wyjąć łyżką cedzakową a nadmiar
oleju odlać pozostawiając w woku jedynie łyżkę oleju. Papryki i
czosnek podsmażyć na oleju kilka sekund a następnie dodać mięso
i marynatę-2, smażyć na największym ogniu kilka sekund. Gorącą
podprawę podawać!
*przepis zmodyfikowany, Źródło org
przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia :) SMAKOWICIE TU :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/