Przepis z północnych Chin – Pekin
- 400g wołowiny
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- 2 czerwone chili
- dymka
- 3 ząbki czosnku
- olej
marynata-1
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 roztrzepanego białka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
marynata-2
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Paprykę zieloną
i czerwoną oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki,
wymieszać ze składnikami marynaty-1. Wołowinę pokroić w małe
kawałki lub paseczki, w woku (u mnie wysoki teflonowy rondel) mocno
rozgrzać olej. Wołowinę obsmażać na największym ogniu ok pół
minutki, dodać paprykę smażyć kolejne pół minuty. Warzywa z
mięsem wyjąć łyżką cedzakową na talerz, w woku zostawić około
łyżki oleju. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule,
posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w paseczki, dodać
mięso z papryką oraz marynatę-2, całość smażyć tylko chwilę.
Gotowe!
*przepis zmodyfikowany, Źródło org
przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz