24 kwietnia 2014

Ucierane z truskawkami pod kruszonką.


  • 400g truskawek
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • cynamon, cukier brązowy

kruszonka:
  • 2 czubate łyżki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki

Ciasto ucierane:
  • paszka masła prawdziwego (200g)
  • szklanka cukru pudru\
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki maki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy stopniowo jajka aby masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, aromat i mąkę. Wykładamy ciasto na blaszce 24x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami aż powstaną grudki. W misce mieszamy pokrojone w ćwiartki truskawki z pokrojonym w kostkę jabłkiem 3 łyżkami cukru i cynamonem. Owoce układamy równomiernie na cieście, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku ustawionym na 175 stopni przez godzinę. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. też dziś piekłam z truskawkami ,tylko jogurtowe ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! *.*
    Takie ciasto z kruszonką zawsze i wszędzie! : )

    OdpowiedzUsuń