- 400g truskawek
- 1 duże, słodkie jabłko
- cynamon, cukier brązowy
kruszonka:
- 2 czubate łyżki zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki maki
Ciasto ucierane:
- paszka masła prawdziwego (200g)
- szklanka cukru pudru\
- 2 cukry wanilinowe
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki maki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z
cukrem na puszysty krem, dodajemy stopniowo jajka aby masa się nie
zważyła. Na koniec dodajemy
proszek do pieczenia, aromat i mąkę. Wykładamy ciasto na blaszce
24x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę
rozcieramy palcami aż powstaną grudki. W misce mieszamy
pokrojone w ćwiartki truskawki z pokrojonym w kostkę jabłkiem 3
łyżkami cukru i cynamonem. Owoce układamy równomiernie na cieście,
posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku ustawionym na 175
stopni przez godzinę. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
też dziś piekłam z truskawkami ,tylko jogurtowe ,mniam.
OdpowiedzUsuńPychotka! *.*
OdpowiedzUsuńTakie ciasto z kruszonką zawsze i wszędzie! : )