Karkówka rzadko
występuje na naszym stole. Najczęściej mamy okazje jej posmakować
w postaci dobrze doprawionych, chrupkich kawałków z grilla, wtedy
jej przerażająca zawartość tłuszczyku nie razi mnie tak bardzo
bo na grillu szybko wytapia się jej znaczna część. Ostatnio
miałam jednak okazje spróbować ją pod inną postacią na
rodzinnej imprezie, byłam w szoku że może smakować tak dobrze i
od razu poprosiłam o przepis. Prezentuje tutaj danie z przepisu
otrzymanego, oryginalny pochodzi z bliżej nie odnalezionej na
kserówce gazety ale jest przepisem czytelniczki.
Gorąco polecam.
Danie dla 4 osób.
- 4 duże grube (ok 2cm) kawałki karkówki ok600g
- 2 średnie cebule
- 6 dużych pieczarek
- 2 ogórki konserwowe + 1/3 szklanki zalewy z ogórków.
- Pół czerwonej mięsistej słodkiej papryki
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- mąka, sól, pieprz czarny, olej do smażenia
Mięso rozbijamy
delikatnie tłuczkiem, obsypujemy dokładnie z obu stron solą i
pieprzem . Naczynie żaroodporne albo ceramiczne wykładamy papierem
do pieczenia razem z rantem. W rondelku o grubym dnie rozgrzewaczy
olej, mięso obtaczamy dokładnie w mące i smażymy po pół minuty
każdą stronę, układamy w naczyniu wyłożonym papierem (mięso
obok mięsa). Na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w grubą
kostkę cebule. Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy pokrojone w
cienkie plasterki pieczarki, smażymy całość aż odparuje woda ale
pieczarki nie zrobią się suche. Zdejmujemy rondelek z gazu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i paprykę pokrojoną w słupki dł2cm,
mieszamy. Do całej mieszanki dodajemy sól i pieprz do smaku. Do
zalewy z ogórków dodajemy ketchup, mieszamy z naszymi warzywami i
całość wykładamy równomiernie na nasze mięso. Naczynie
zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
170 stopni na 1h i 30 minut (15 minut przed końcem pieczenia
zdejmujemy folię aluminiową). Mięso jest rozpływające się w
ustach i intensywne w smaku.
...u mnie z 3 minutowym brokułem i ziołowymi ziemniakami.
Ale kolorowe danie, przyciąga oko.
OdpowiedzUsuń