- 200g ryżu**
- 220g piersi z kurczaka bez kości i skóry
- olej roślinny
- 3 ząbki grubo posiekanego czosnku
- 1 cebula drobno posiekana
- szalotka posiekana w cienkie plasterki
- 100g czerwonych chilli bez pestek pokrojonych w cienkie paski
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka sosu rybnego
- dymka pokrojona w cienkie paseczki
- garść świeżych liści bazylii
**Ryż: ja używam basmati - moczę ryż
przed gotowaniem przez 20 minut w zimnej wodzie, następnie
przepłukuje go dokładnie na sitku i gotuje w osolonej wodzie 9
minut na niewielkim ogniu (czyli około 1-2 minut mniej niż w
przepisie na opakowaniu). Gorący ryż przepłukuje przez chwile wodą
i odstawiam na sitku (jest jeszcze gorący) aż cała woda odparuje.
Najlepiej przygotować ryż kilka godzin wcześniej.
Kurczaka należy pokroić w cienkie
paseczki. W woku lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej (aż
zacznie dymić) wrzucić czosnek, cebule, szalotkę, chilli, sól i
pieprz, smażyć około 2 minuty. Do rondla dodać kurczaka, cukier i
sos rybny, smażyć 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać
ryż i wszytko dokładnie wymieszać, smażyć około 2minut,
wyłączyć palnik i wrzucić bazylie, zamieszać i od razu podawać.
(Smażenie odbywa się prawie zawsze na największym płomieniu,
zasada: krótko w bardzo wysokiej temperaturze).
*przepis
zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken
Hom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz