- 500ml śmietany kremówki
- 120g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 50g czekolady 70% kakao
- 10 ciasteczek amaretti
- 4 łyżki likieru jajecznego
- 4 ciasteczka do dekoracji
...słodki i mocno kakaowy deser, tak
na dobry początek po długich wakacjach!
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaje
mascarpone i cukier puder miksuje do połączenia składników. Do
pucharków kruszę ciasteczka które zalewam likierem jajecznym,
nakładam połowę ubitej masy śmietankowej. Czekoladę roztapiam w
kąpieli wodnej, mieszam aż delikatnie przestygnie i cały czas
miksując pozostałą masę śmietankową dodaje czekoladę. Krem
czekoladowy nakładam do pucharków i odstawiam do lodówki.
Czekoladowa masa przypomina swoja konsystencją mus, jest mocno
kakaowa i bardzo aksamitna.
Jaki puszysty :)
OdpowiedzUsuń