19 czerwca 2013

Tort truskawkowy



Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Tortownicę (22cm) wykładam papierem do pieczenia (spód) można dodatkowo obsmarować masłem i obsypać bułka tartą. Białka oddzielam od żółtek dodaje sól i ubijam na sztywno mikserem, dodaje cukier puder a następnie dodaje po jednym żółtku, ubijam dalej. Mąki mieszam i przesiewam, delikatnie dodaje do masy, obijam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika - 160stopni (termoobieg), piekę około 30 minut (sprawdzam patyczkiem).

Poncz:
  • 100ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 3 łyżki spirytusu
  • 4 łyżki soku z cytryny

W gorącej wodzie rozpuszczam cukier, dodaje syrop waniliowy i spirytus. Na koniec do przestudzonego ponczu dodaje sok z cytryny, mieszam.

Krem
  • 200ml śmietanki kremówki do ubijania
  • serek mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Śmietanę ubijam na sztywno, nie przestając ubijać dodaje cukier puder i powolutku serek mascarpone (można dodać wiórki czekoladowe wcześniej wstawione do zamrażarki).

Dodatkowo:
  • Słoik konfitury z malin
  • Galaretka truskawkowa
  • Truskawki

Formę w której piekliśmy biszkopt wykładamy dokładnie papierem do pieczenia tak aby papier wystawał na zewnątrz naczynia, układamy na dnie wystudzony biszkopt który nasączamy dokładnie całym ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę malinową ana niej delikatnie masę kremową, układamy umyte osuszone truskawki i wstawiamy całość do lodówki. Odmierzamy połowę ilości gorącej wody podanej na opakowaniu galaretki i rozrabiamy dokładnie całe opakowanie. W momencie jak galaretka zaczyna tężeć wylewamy całość na truskawki i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Torcik gotowy!

2 komentarze:

  1. W brzuszku zaczelo mi burczek- juz uwielbiam ten tort.

    http://beznudyyy.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wszystko co zawiera truskawki :)

    OdpowiedzUsuń