Biszkopt:
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki maki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
Tortownicę (22cm)
wykładam papierem do pieczenia (spód) można dodatkowo obsmarować
masłem i obsypać bułka tartą. Białka oddzielam od żółtek
dodaje sól i ubijam na sztywno mikserem, dodaje cukier puder a
następnie dodaje po jednym żółtku, ubijam dalej. Mąki mieszam i
przesiewam, delikatnie dodaje do masy, obijam mikserem na najniższych
obrotach. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika
- 160stopni (termoobieg), piekę około 30 minut (sprawdzam
patyczkiem).
Poncz:
- 100ml gorącej wody
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 3 łyżki spirytusu
- 4 łyżki soku z cytryny
W gorącej wodzie
rozpuszczam cukier, dodaje syrop waniliowy i spirytus. Na koniec do
przestudzonego ponczu dodaje sok z cytryny, mieszam.
Krem
- 200ml śmietanki kremówki do ubijania
- serek mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
Śmietanę ubijam
na sztywno, nie przestając ubijać dodaje cukier puder i powolutku
serek mascarpone (można dodać wiórki czekoladowe wcześniej
wstawione do zamrażarki).
Dodatkowo:
- Słoik konfitury z malin
- Galaretka truskawkowa
- Truskawki
Formę w której
piekliśmy biszkopt wykładamy dokładnie papierem do pieczenia tak
aby papier wystawał na zewnątrz naczynia, układamy na dnie
wystudzony biszkopt który nasączamy dokładnie całym ponczem. Na
biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę malinową ana niej delikatnie
masę kremową, układamy umyte osuszone truskawki i wstawiamy całość
do lodówki. Odmierzamy połowę ilości gorącej wody podanej na
opakowaniu galaretki i rozrabiamy dokładnie całe opakowanie. W
momencie jak galaretka zaczyna tężeć wylewamy całość na
truskawki i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Torcik
gotowy!
W brzuszku zaczelo mi burczek- juz uwielbiam ten tort.
OdpowiedzUsuńhttp://beznudyyy.blogspot.be
lubię wszystko co zawiera truskawki :)
OdpowiedzUsuń