- 200g masła
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- budyń waniliowy
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- płatki migdałowe
- truskawki
- cukier puder
Ucieramy masło z cukrem pudrem na
puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym
jajku. Do ciasta dodajemy olej, aromat, sól, cukier waniliowy i
budyń. Na koniec dodajemy mąkę i wylewamy ciasto do formy
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy płatkami
migdałowymi i układamy połówki truskawek, posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni
przez około 40 minut. Długość pieczenia zależny od wielkości
formy i ilości truskawek, najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ostudzone
ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz