( 4 pizze o średnicy 30cm)
Ciasto:
3
szklanki mąki
20g
świeżych drożdży
2
łyżeczki cukru
1
łyżeczka soli
1/2
łyżeczki pieprzu
1/2
łyżeczki tymianku
100g
masła
Szklanka
mleka
2
żółtka i 1 jajko
mąka
do podsypania ciasta
Sos:
500g
przecieru pomidorowego*
3
łyżki oliwy z oliwek
4
łyżeczki cukru
1
płaska łyżeczka soli
1/2
łyżeczki pieprzu
3
ząbki czosnku posiekane
mała
cebula drobno posiekana
przyprawy
(po łyżeczce, rozcieramy w dłoni) oregano, bazylia, majeranek,
zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
Dodatki:
wg
uznania, ja dodałam pieczarki, szynkę i kiełbasę
500g
sera żółtego startego
Przyprawy
na wierzch:
mieszanka
bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, natki pietruszki z odrobiną
soli czosnkowej (rozcieramy w dłoni)
Jeżeli
planuje zrobienie pizzy najczęściej dzień wcześniej przygotowuje
sos. Składniki na sos mieszam dokładnie w naczyniu i odstawiam
szczelnie przykryte do lodówki. Moim zdaniem najważniejszym
składnikiem który wpływa na smak sosu jest przecier pomidorowy.
Najlepszym wyborem będzie taki produkt który ma dość zwartą
kremową konsystencje i będzie lekko słodkawy bez goryczy.
*
najczęściej używam przecieru pomidorowego firmy
Podravka lub Tomatera.
Na
przygotowanie pizzy potrzebne nam będą około 2 godziny. Mleko z
masłem podgrzewam w rondelku do uzyskania ciepłej ale nie za
gorącej temperatury. Mąkę na ciasto odmierzam do miski, dodaje
przyprawy i sól, mieszam i robię dołek. Kolejno wbijam jajko,
dodaje dwa żółtka, wsypuje cukier, pokruszone drożdże i zalewam
to ciepłym mlekiem z masłem. Miskę nakrywam i odstawiam na 20
minut, drożdże muszą zacząć pracować. Nagrzewam przez 5 minut
piekarnik w temperaturze 50 stopni ( nie nagrzeje się do 50 stopni
ale zrobi się w nim wystarczająco ciepło). Zagniatam ciasto bardzo
dokładnie i wkładam je do naoliwionej oliwą miski, nakrywam czystą
ściereczką i wkładam na 30 – 60 minut do nagrzanego piekarnika.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto
wrzucam na oproszoną mąką stolnicę i dziele na 4 części (nie
wyrabiam a jedynie delikatnie odgazowuje) formuje 4 piękne
okrągłe kule które odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nie posiadam kamienia do pizzy wiec blaszkę wyłożyłam papierem do
pieczenia, na środek przeniosłam wyrośniętą jedną kulę którą
podsypując mąką rozwałkowuje na kształt koła (ok 30 cm
średnicy). Placek odstawiam na kolejne 10 minut do wyrośnięcia a
następnie smaruje go 1/4 części sosu, obsypuje serem, dodaje
własne ulubione dodatki i obsypuje wierzch przyprawami. (Ja
wykonałam wszystkie 4 pizze od razu i piekłam je razem w
piekarniku.) Najważniejsze w
przygotowaniu pizzy jest jej pieczenie tzn.
Należy pizzę piec krótko w piekarniku nagrzanym na jak najwyższą
temperaturę z włączoną funkcją termoobiegu. Ja piekłam pizze
10-14 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni i
włączonym termoobiegiem.
Pizza wyszła idealna!
ajjjj jak cudnie ;>> chyba pizza zaniedlugo będzie u mnie !
OdpowiedzUsuń