(5 porcji)
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 paczki suchych drożdży
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki masła
- 80g startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka soli
farsz:
- 400g szpinaku
- 300g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 rozbełtane jajka
- 4 łyżki śmietany
- 100g startego żółtego sera
- mozzarella pokrojona w kosteczkę
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto wyrabiam i
formuje zgrabną kulkę. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut w
ciepłe miejsce. W tym czasie na maśle podsmażam pokrojoną w średnią kostkę
cebule aż się zeszkli, dodaje pokrojone pieczarki i dodaje szpinak.
Całość smażę aż odparuje cała woda, na końcu dodaje posiekany czosnek i dobrze
doprawiam. Zalewam wszytko wymieszaną masą z jajek, śmietany i sera żółtego (zostawiam 1/3 sera do posypania wierzchu),
starannie wszystko mieszam. Ciasto
rozwałkowuje na stolnicy i wykładam nim formę na tarte wysmarowaną wcześniej
masłem. Farsz nakładam do wyłożonej ciastem formy. Wierzch posypuje startym
serem żółtym i mozzarellą. Zapiekam w 180 stopniach przez około 30 minut.
O tak, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDanie totalnie trafione w mój gust:-)
OdpowiedzUsuń