zaczyn:
- 200 gr mąki żytniej
- 160 gr wody
- 15 gr zakwasu
ser żółty:
- 50 gr sera żółtego pokrojonego w kostkę 0,5x0,5 cm
ciasto właściwe:
- 130 gr mąki żytniej
- 170 gr mąki pszennej
- 215 gr wody
- 9 gr soli
- 1,5 gr drożdży instant
- cały zaczyn
- ser żółty
dodatkowo:
- Ser żółty starty
- Słodka papryka
12- 16 godzin przed wyrabianiem
ciasta na chleb, wymieszałam składniki na zaczyn i zostawiłam w piekarniku pod
przykryciem. Ser żółty pokroiłam w kostkę 0,5x0,5cm i rozłożyłam kostki na
talerzu tak aby się nie dotykały, wstawiłam do zamrażalnika.
Następnego dnia rano wymieszałam wszystkie
składniki na chleb bez sera. Ciasto wyrabiałam mikserem (świderki) jakieś 5 -
10 minut. Zostawiłam wszystko pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie
do ciasta dodałam ser żółty i ponownie wymieszałam ciasto na wolnych obrotach.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Piekarnik nagrzałam
(około 3 minuty w 50 stopniach) i włożyłam blaszkę z ciastem do wyrośnięcia na
około 30 minut. Przed pieczeniem chleba, wierzch posypałam serem żółtym i
słodką papryką. Aby chleb się nie przypalił całość owinęłam folią do pieczenia,
robiąc miejsce na górze bo chleb nam jeszcze urośnie a folia nie może dotykać
do chleba bo się przyklei. Można chleb osłonić folią dopiero kiedy chleb zacznie
nam się przypiekać ale to wymaga ciągłej obserwacji. Chleb wstawiłam do zimnego
piekarnika i piekłam 60 minut w temperaturze 200 – 210 stopni (termo obieg). Po
tym czasie należy szybko wyjąć chleb z piekarnika i blaszki. Kiedy chleb
wystygnie można odkleić papier do pieczenia, gotowe!
*do chleba idealnie też pasuje suszony rozmaryn!
elegancki i na pewno pyszny
OdpowiedzUsuńswietny chleb :) kocham ser jako dodatek!
OdpowiedzUsuń