25 października 2012

Pierś z kurczaka w pikantnej skorupce z migdałów na pomidorowym sosie.



  • 2 duże filety z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka złocistego
  • Puszka pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Płatki migdałowe
  • 5 dużych łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • Olej, sól, cukier, pieprz, czerwona papryka słodka, sos sojowy.



Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na dwa węższe filety. Nacieramy mięso przyprawą do kurczaka złocistego (około 1 łyżeczki na fileta) i wstawiamy do lodówki. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Pomidory przecieramy przez sito aby powstała nam piękna kremowa konsystencja pozbawiona szypułek z pomidorów. Do podsmażonej cebulki dodajemy przetarte pomidory i doprawiamy wszystko przyprawami i sosem sojowym, smażymy aż odparuje trochę wody i powstanie nam kremowy sos. W osobnym naczyniu mieszamy majonez i musztardę i dodajemy pokruszone płatki migdałowe (około 3 łyżek). Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem, wylewamy sos pomidorowy i układamy filety z kurczaka. Wierzch kurczaka obsmarowujemy pastą majonezową. Potrawę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (z termo obiegiem) około 40 minut, sprawdzając aby kurczaki nie spiekły się . Smacznego!

Przepis otrzymałam od ukochanej kuzynki, zmodyfikowałam go wg własnego smaku.

2 komentarze: