- 2 duże filety z kurczaka
- Przyprawa do kurczaka złocistego
- Puszka pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Płatki migdałowe
- 5 dużych łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- Olej, sól, cukier, pieprz, czerwona papryka słodka, sos sojowy.
Piersi
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na dwa węższe
filety. Nacieramy mięso przyprawą do kurczaka złocistego (około 1 łyżeczki na
fileta) i wstawiamy do lodówki. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę i
podsmażamy na złoty kolor. Pomidory przecieramy przez sito aby powstała nam
piękna kremowa konsystencja pozbawiona szypułek z pomidorów. Do podsmażonej
cebulki dodajemy przetarte pomidory i doprawiamy wszystko przyprawami i sosem
sojowym, smażymy aż odparuje trochę wody i powstanie nam kremowy sos. W osobnym
naczyniu mieszamy majonez i musztardę i dodajemy pokruszone płatki migdałowe
(około 3 łyżek). Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem, wylewamy sos pomidorowy
i układamy filety z kurczaka. Wierzch kurczaka obsmarowujemy pastą majonezową.
Potrawę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (z termo obiegiem) około
40 minut, sprawdzając aby kurczaki nie spiekły się . Smacznego!
Przepis
otrzymałam od ukochanej kuzynki, zmodyfikowałam go wg własnego smaku.
mysle, ze wyszlo naprawde smaczne miesko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuń