- 700g puree ziemniaczane
- 800g twarogu
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- Dużo mąki pszennej do podsypania
Przygotowuje
puree ziemniaczane zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do
wystygnięcia. Twaróg rozgniatam widelcem i dodaje puree oraz pozostałe
składniki, wyrabiam. Ciasto na leniwe jest dość rzadkie wiec wykładam po kilka
łyżek na dobrze oprószoną mąką stolnice. Formuje długi wałek który dokładnie
obsypuje mąką i kroje na małe kawałki. Do garnka z gotującą się wodą (duży
garnek z około 2,5 l wody) dodaje sól i chlup oleju, wkładam leniwe. Leniwe muszą
wypłynąć na powierzchnie a wtedy odczekuje około minuty i łyżką cedzakową
wyjmuje je z wody. Czynność powtarzam aż wykorzystam całe ciasto. Ja uwielbiam
leniwe ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Proponowane leniwe są bardzo delikatne,
kruche i mocno serowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz