23 października 2012

Leniwe dla lenia

























  • 700g puree ziemniaczane
  • 800g twarogu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • Dużo mąki pszennej do podsypania


Przygotowuje puree ziemniaczane zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg rozgniatam widelcem i dodaje puree oraz pozostałe składniki, wyrabiam. Ciasto na leniwe jest dość rzadkie wiec wykładam po kilka łyżek na dobrze oprószoną mąką stolnice. Formuje długi wałek który dokładnie obsypuje mąką i kroje na małe kawałki. Do garnka z gotującą się wodą (duży garnek z około 2,5 l wody) dodaje sól i chlup oleju, wkładam leniwe. Leniwe muszą wypłynąć na powierzchnie a wtedy odczekuje około minuty i łyżką cedzakową wyjmuje je z wody. Czynność powtarzam aż wykorzystam całe ciasto. Ja uwielbiam leniwe ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Proponowane leniwe są bardzo delikatne, kruche i mocno serowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz