8 października 2012

Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim z zarodkami pszennymi



Zaczyn
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 150 g maki pszennej razowej
  • 300 g wody
  • 12-24

Ciasto właściwe
  • 320 g zaczynu 
  • 100 g wody
  • 250g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej
  • 40g mąki żytniej
  • 10g soli
  • 3 łyżki zarodków pszennych


12-24h wcześniej przygotowuje sobie zaczyn, mieszam składniki i odstawiam w naczyniu przykrytym ściereczką. Po upływie wymaganego czasu dodaje do zaczynu składniki ciasta właściwego i mieszam mikserem (końcówki świderki) na najwyższych obrotach ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiam na 30 minut. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do blaszki ciasto i posypuje wierzch mąką, odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45-60 minut*.
Wyrośnięte ciasto przykrywam folią aluminiową tak aby nie dotykało do ciasta i piekę 60 minut w piekarniku z włączonym termo obiegiem w temperaturze 215 stopni.

 * zawsze wkładam ciasto do wyrastania w lekko nagrzanym piekarniku. 

6 komentarzy:

  1. Co można dać zamiast zarodków? Otręby? Siemie lniane? Czy najlepiej nic... Nie mam akurat zarodków :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać np siemię lniane najlepiej mielone, jeżeli lubimy - mak, słonecznik ale nie za dużo bo mogą dociążyć ciasto. Zarodki dodaje często do chleba ze względu na ich wspaniałe bogactwo w mikroelementy (warto zaopatrzyć się w zarodki i np dodawać je do musli - Polecam!).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za szybką odpowiedz i za przepis! Upiekłam chlebek, właśnie się wystudził, wyszedł rewelacyjny :)

      Usuń
    2. ...zadowolony czytelnik mojego bloga to dla mnie największy komplement!

      Usuń