Zaczyn
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g maki pszennej razowej
- 300 g wody
- 12-24
Ciasto właściwe
- 320 g zaczynu
- 100 g wody
- 250g mąki pszennej razowej
- 100g mąki pszennej
- 40g mąki żytniej
- 10g soli
- 3 łyżki zarodków pszennych
12-24h wcześniej przygotowuje sobie zaczyn, mieszam składniki i odstawiam w naczyniu przykrytym ściereczką. Po upływie wymaganego czasu dodaje do zaczynu składniki ciasta właściwego i mieszam mikserem (końcówki świderki) na najwyższych obrotach ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiam na 30 minut. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do blaszki ciasto i posypuje wierzch mąką, odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45-60 minut*.
Wyrośnięte ciasto
przykrywam folią aluminiową tak aby nie dotykało do ciasta i piekę 60 minut w
piekarniku z włączonym termo obiegiem w temperaturze 215 stopni.
* zawsze wkładam ciasto do wyrastania w lekko
nagrzanym piekarniku.
Co można dać zamiast zarodków? Otręby? Siemie lniane? Czy najlepiej nic... Nie mam akurat zarodków :(
OdpowiedzUsuńmożna dodać np siemię lniane najlepiej mielone, jeżeli lubimy - mak, słonecznik ale nie za dużo bo mogą dociążyć ciasto. Zarodki dodaje często do chleba ze względu na ich wspaniałe bogactwo w mikroelementy (warto zaopatrzyć się w zarodki i np dodawać je do musli - Polecam!).
UsuńJaki wymiar ma blaszka?
OdpowiedzUsuńkeksówka 25x12cm
UsuńDziękuję za szybką odpowiedz i za przepis! Upiekłam chlebek, właśnie się wystudził, wyszedł rewelacyjny :)
Usuń...zadowolony czytelnik mojego bloga to dla mnie największy komplement!
Usuń