...poczyniłam wczoraj jeden placek, zanim zdążyłam się pożywić rozpłynął się. To było miłe!... ale musiałam w związku z tym upiec kolejny.....
- 500g mąki
- Szklanka mleka
- Pół szklanki cukru
- 3 łyżki masła prawdziwego
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 25g świeżych drożdży
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
10 dorodnych brzoskwiń
Kruszonka: zimne masło, cukier, mąka.
Szklankę mleka podgrzać w rondelku. Do szklanki pokruszyć drożdże i wsypać łyżeczkę cukru, odmierzyć 10 łyżek ciepłego mleka i zostawić na około 15 minut aż zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę do miski, wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Do rondelka z ciepłym mlekiem wlać ekstrakt, olej i masło. Używając miksera z końcówkami – świderki, połączyć składniki, rozrabiać ciasto około 5 minut na najwyższych obrotach. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia a następnie wylać ciasto. Rękoma delikatnie rozciągnąć ciasto na całą blaszkę, pomaga zanurzanie rąk w mące, oleju lub wodzie ( ja preferuje mąkę).Piekarnik włączyć na minutkę aby nabrał ciepła i włożyć uformowane ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można sparzyć i obrać brzoskwinie. Z piekarnika można wyjąć ciasto a piekarnik nastawić na 150 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Na wyrośniętym cieście ułożyć brzoskwinie a następnie posypać wszystko kruszonką. Piec około 30 minut.
...aż zastała mnie późna godzina a za oknem pojawił się nasz sąsiad.
Znam ten przepis, jest pysznyyyy! Z brzoskwiniami wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPycha, dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, trzeba nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada przepysznie. A pajak..brrrr...paskudztwo :))
OdpowiedzUsuń