8 sierpnia 2012

Drożdżowe z brzoskwinią

...poczyniłam wczoraj jeden placek, zanim zdążyłam się pożywić rozpłynął się. To było miłe!... ale musiałam w związku z tym upiec kolejny.....


  • 500g mąki
  • Szklanka mleka
  • Pół szklanki cukru
  • 3 łyżki masła prawdziwego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 25g świeżych drożdży
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli

10 dorodnych brzoskwiń
Kruszonka: zimne masło, cukier, mąka.



Szklankę mleka podgrzać w rondelku. Do szklanki pokruszyć drożdże i wsypać łyżeczkę cukru, odmierzyć 10 łyżek ciepłego mleka i zostawić na około 15 minut aż zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę do miski, wbić dwa jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Do rondelka z ciepłym mlekiem wlać ekstrakt, olej i masło. Używając miksera z końcówkami – świderki, połączyć składniki, rozrabiać ciasto około 5 minut na najwyższych obrotach. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia a następnie wylać ciasto. Rękoma delikatnie rozciągnąć ciasto na całą blaszkę, pomaga zanurzanie rąk w mące, oleju lub wodzie ( ja preferuje mąkę).Piekarnik włączyć na minutkę aby nabrał ciepła i włożyć uformowane ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można sparzyć i obrać brzoskwinie. Z piekarnika można wyjąć ciasto a piekarnik nastawić na 150 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Na wyrośniętym cieście ułożyć brzoskwinie a następnie posypać wszystko kruszonką. Piec około 30 minut.

...aż zastała mnie późna godzina a za oknem pojawił się nasz sąsiad.


3 komentarze:

  1. Znam ten przepis, jest pysznyyyy! Z brzoskwiniami wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, dawno nie robiłam ciasta drożdżowego, trzeba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyglada przepysznie. A pajak..brrrr...paskudztwo :))

    OdpowiedzUsuń