...jakiś czas temu zapoznałam się ze smakiem awokado, muszę przyznać że pierwsze wrażenie nie należało do najprzyjemniejszych. Zastanawiałam się długo dlaczego jest o nim tak głośno skoro nie zachwyca smakiem. Po głębszej analizie i odwiedzeniu paru mądrych stron okazało się ze posiada fantastyczne właściwości. Awokado powinni jadać cierpiący na anemie, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe, problemy z trawieniem , wzmacnia serce, obniża zły cholesterol ma właściwości antybakteryjne. Owoc posiada witaminy z grupy B, witaminę C, E, A, PP, K, H, D, błonnik, beta-karoten, lecytynę substancje mineralne, magnez, wapń, potas, fosfor, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To mnie przekonało!
Składniki:
jeden owoc awokado
3łyżki soku z cytryny
mała cebula
ząbek czosnku(zastąpiłam granulowanym)
3łyżki soku z cytryny
mała cebula
ząbek czosnku(zastąpiłam granulowanym)
pietruszka
szczypta chili
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz biały
sól
Owoc dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, kroimy na dwie części i wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ owocu. Kroimy cebule i czosnek w kosteczkę. Wszystkie składniki wkładamy do melaksera i mielimy na gładka masę. Masło należy schłodzić w lodówce.
(przepis pochodzi z mojego poprzedniego bloga)
Zielone masło, super sprawa. Podoba mi się ta idea. Też sobie muszę zrobić, może w poniedziałek :) Na nowy tydzień.
OdpowiedzUsuńMnie do awokado przekonał znacznie bardziej smak niż cudowne właściwości :D
OdpowiedzUsuńTo zielone awomasło mi się podoba - nawet bardzo!
Ja też uwielbiam. Awokado czeka i dojrzewa:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką awokado, zwykle rozgniatam je tylko widelcem by czuć było grudki, dodaje pomidorka drobno posiekanego i takie przyprwy jak w Twoim przepisie...mmm pycha
OdpowiedzUsuńWiesz, to jedno z moich ulubionych chlebowych smarowideł - Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Podoba mi się ten sposób na masełko
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne to wiosenne masełko.
OdpowiedzUsuń