19 marca 2011

Masełko zielone

...jakiś czas temu zapoznałam się ze smakiem awokado, muszę przyznać że pierwsze wrażenie nie należało do najprzyjemniejszych. Zastanawiałam się długo dlaczego jest o nim tak głośno skoro nie zachwyca smakiem. Po głębszej analizie i odwiedzeniu paru mądrych stron okazało się ze posiada fantastyczne właściwości. Awokado powinni jadać cierpiący na anemie, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe, problemy z trawieniem , wzmacnia serce, obniża zły cholesterol ma właściwości antybakteryjne. Owoc posiada witaminy z grupy B, witaminę C, E, A, PP, K, H, D, błonnik, beta-karoten, lecytynę substancje mineralne, magnez, wapń, potas, fosfor, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To mnie przekonało!

Składniki:
jeden owoc awokado
3łyżki soku z cytryny
mała cebula
ząbek czosnku(zastąpiłam granulowanym)
pietruszka
szczypta chili
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz biały
sól


Owoc dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, kroimy na dwie części i wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ owocu. Kroimy cebule i czosnek w kosteczkę. Wszystkie składniki wkładamy do melaksera i mielimy na gładka masę. Masło należy schłodzić w lodówce.

(przepis pochodzi z mojego poprzedniego bloga)

7 komentarzy:

  1. Zielone masło, super sprawa. Podoba mi się ta idea. Też sobie muszę zrobić, może w poniedziałek :) Na nowy tydzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie do awokado przekonał znacznie bardziej smak niż cudowne właściwości :D
    To zielone awomasło mi się podoba - nawet bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam. Awokado czeka i dojrzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też jestem fanką awokado, zwykle rozgniatam je tylko widelcem by czuć było grudki, dodaje pomidorka drobno posiekanego i takie przyprwy jak w Twoim przepisie...mmm pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, to jedno z moich ulubionych chlebowych smarowideł - Pycha!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten sposób na masełko

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszne to wiosenne masełko.

    OdpowiedzUsuń