Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
2 duże piersi z kurczaka
Nadzienie:
Pół szklanki mrożonego szpinaku
Pół cebuli
3 pieczarki
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
pieprz sól
Sos:
4 łyżki sosu chilli
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, czosnek granulowany, imbir starty
Dodatkowo:
Mieszanka warzywna(marchewka, brokuły, kalafior)
1,5 szklanki ryżu
10 pieczarek
Piersi z kurczaka dzielimy na 4 części i rozbijamy tak, aby uzyskać ładne płaty, solimy i wkładamy do lodówki. Szykujemy farsz i sos. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, pieczarki i czosnek, dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na sos dokładnie mieszamy w naczyniu.
Rozkładamy piersi z kurczaka smarujemy je po jednej stronie farszem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Tak przygotowanego kurczaka polewamy dokładnie sosem, zapiekamy w 180 stopniach około godziny. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż z warzywami i pokrojonymi na ćwiartki pieczarkami, odcedzamy. Ostre!
cóż za fantastyczny widok, uwielbiam ostre Dziękuję za przepis kiedyś go wykorzystam
OdpowiedzUsuńoooooooo... teraz to ja sie zaslinilam!!!! :D wyglada niesamowicie, a po skladnikach widze,ze smakuje pierwsza klasa. Musze wyprobowac.
OdpowiedzUsuń....a zdjecie primo :)
Justynko!trafiłaś w moje gusta. u mnie kurczak codziennie, dlatego zawsze szukam nowych inspiracji. przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm... muszę zwędzić ten przepis :)
OdpowiedzUsuń