- 400g udek z kurczaka bez kości i skóry pokrojone w kostkę 3cm.
- Łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej
- olej roślinny
- 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 200g obranych małych ziemniaczków
- cebula posiekana w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku grubo posiekanego
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 4 liście kaffiru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml mleczka kokosowego
- duża garść świeżych liści kolendry
- 20g rozgniecionych prażonych fistaszków**
- 1 duże czerwone chilli pokrojone w cienkie paseczki
Wok
lub rondel o grubym dnie bardzo mocno rozgrzać, wrzucić czerwoną
pastę curry i smażyć ją około 2 minut. Do rondla dodać mięso i
ziemniaki, smażyć tak długo aż wszytko pokryje się dokładnie
pastą. Dodać trawę cytrynową, cebule, czosnek,imbir, liście
kaffiru, sos rybny, cukier, sól, smażyć mieszając około 2 minut.
Wszystko odbywa się na dużym ogniu. Całość zalać mleczkiem kokosowym i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż
ziemniaki i kurczak będą gotowe. Na koniec dodać orzechy i chilli.
Podawać gorące.
**Fistaszki prażyć na patelni bez tłuszczu, ciągle mieszając.
*przepis
zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken
Hom.
Mniam! Uwielbiam kuchnie tajska. A gotowe pasty curry to bardzo przydatny wynalazek :)
OdpowiedzUsuń