- litr bulionu warzywnego
- 150g dowolnego mięsa (u mnie wołowina)
- 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- cebula pokrojona w piórka
- 2 marchewki starte na grubych oczkach
- pietruszka starta na grubych oczkach
- pora pokrojona
- kawałek selera starty na grubych oczkach
- 3 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
- 3 ogórki kiszone starte na grubych oczkach
- pęczek koperku posiekany
- łyżka mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 100ml wody
przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka
ziaren ziela angielskiego, 2 suszone grzybki, 2 ząbki czosnku,
majeranek
W garnku podsmażam boczek z cebulą,
dodaje wołowinę i zalewam wszytko bulionem. Do gotującego się
wywaru wrzucam przyprawy bez majeranku i dodaje marchew, pietruszkę,
por, seler i ziemniaki, gotuje do miękkości. Dodaje ogórki kiszone
i połowę koperku, gotuje 10 minut. W naczyniu przygotowuje z wody
śmietany i maki zalewę którą ocieplam powoli wywarem zanim wleje
ja do zupy. Śmietanowa zalewę dodaje powoli, najlepiej przez sitko,
doprowadzam do wrzenia i wyłączam ogień. Na koniec dodaje koperek i majeranek,
mieszam. Zupa gotowa!
jak ja dawno ogórkowej nie jadłam! aż wstyd. dzięki, że mi o niej przypomniałaś :]
OdpowiedzUsuńPyszna! ile w niej dodatków:)
OdpowiedzUsuń