- 180g ryżu długoziarnistego.
- 2 ubite jajka
- olej sezamowy
- pół łyżeczki soli
- 300g piersi z kurczaka
- olej roślinny
- 2 ząbki czosnku grubo posiekanego
- cebula drobno posiekana
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki sosu rybnego
- drobno posiekana dymka
- drobno posiekana garść kolendry
- 2 posiekane papryczki chili
Ryż należy
przygotować kilka godzin wcześniej, powinien być sypki. (Mój
sposób na przygotowanie takiego ryżu jest dość prosty. Kupuje
najczęściej ryż basmati który zalewam 30 minut przed gotowaniem
zimną wodą. Przed wrzuceniem ryżu na wrzątek przelewam go jeszcze
na sitku dokładnie zimną wodą aby pozbyć się wszystkich
zanieczyszczeń i pyłu, dzięki czemu ryż się nie klei. Po takim
zabiegu czas gotowania należy skrócić o kilka minut. Nie
przelewam ryżu zimną wodą i odstawiam do wyschnięcia bez
przykrycia.)Ubijamy jajka
z olejem sezamowym i solą. Kurczaka kroimy w 1cm kawałki. Na
patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej, wrzucamy cebulę, czosnek i
czarny pieprz, smażymy chwilkę, dodajemy kurczaka, sos rybny,
dymkę, kolendrę i chili, smażymy kilka minut. Dodajemy ryż,
mieszamy. Na koniec odgarniamy fragment patelni, robimy maksymalny
ogień i wlewamy jajka, szybko mieszamy aby w tym miejscu jajka się
ścięły, mieszamy całość i podajemy.
*przepis
zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken
Hom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz