Spód
- 200g świeżych umytych i osuszonych truskawek pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30g bez połamanych na kawałki 1cm
- 200g śmietanki 30%
- 1łyżeczka cukru pudru
Karmelizowane truskawki
- 200g świeżych umytych i osuszonych truskawek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
Wcześniej robimy karmelizowane
truskawki. Na rozgrzane masło wrzucamy cukier i syrop, mieszamy aż
się rozpuści. Cały czas mieszając dodajemy truskawki i mieszamy
aż puszczą sok i delikatnie się skarmelizują, wyłączamy palnik
i dodajemy spirytus, mieszamy. Gotowe truskawki wkładamy do lodówki
na około 30 minut. W tym czasie układamy na dnie salaterek
truskawki i i obsypujemy je cukrem waniliowym. Bezy kruszymy i
układamy truskawki, śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i
układamy na bezach. Deser wykańczamy karmelizowanymi zimnymi
truskawkami. Dla mnie to deserowy hit tego lata. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz