- 250g pieczarek
- Kilka suszonych podgrzybków
- Marchewka
- Pietruszka
- 100g soczewicy zielonej
- Cebula czerwona
- Czosnek
- Łyżka śmietany
- 2 żółtka
- Łyżeczka curry, sól, pieprz, liść laurowy
- Natka pietruszki
Umyte pieczarki i grzyby zalewam 0,5 litrem bulionu warzywnego i gotuje
15 minut na wolnym ogniu. Pieczarki odcedzam i wystudzam a wywar wykorzystuje
jako bazę pod gulasz. Do wywaru wrzucam pokrojoną w kostkę marchewkę i
pietruszkę oraz soczewice zieloną i gotuje 20 minut. Połowę pieczarek i cebulę
kroję i dodaje do soczewicy, gotuje około 5 minut. Gulasz doprawiam solą,
pieprzem, curry i liściem laurowym, wrzucam cały czosnek i mieszam. Mąkę,
śmietanę i żółtka mieszam aby uzyskać jednolitą konsystencję a następnie
powolutku dodaje do niej gorący wywar z gulaszu nieprzerwanie mieszając. Gorącą
masę z jajek i śmietany możemy spokojnie zagęścić gulasz. Idealne do ryżu lub kaszy. Koniecznie należy
danie posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz