(na 2 porcje)
- 200g kolorowego makaronu penne,
- 1 mała cukinia pokrojona w grube plastry,
- 300g wołowiny mielonej,
- 10 pieczarek pokrojonych w plasterki,
- 20 czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w plastry
- 2 papryki oczyszczone z nasion, sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę
- 1 duża posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 100g startego parmezanu
- masło
- szklanka pasty pomidorowej
- przyprawy: czosnek granulowany, 3 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki majeranku, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki oregano, 3 łyżeczki ziół prowansalskich
Pokrojoną cukinie sole i posypuje granulowanym
czosnkiem z obu stron odstawiam. W rondlu podsmażam wołowinę, cebulę i czosnek,
doprawiam solą i pieprzem. Do pasty pomidorowej dodaje oliwę,3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki majeranku, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki
bazylii, 3 łyżeczki oregano, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, dokładnie mieszam.
Do podsmażonego mięsa dodaje przygotowany sos pomidorowy i dusze na wolnym
ogniu 7 minut a następnie dodaje pieczarki i duszę kolejne 4 minuty. Na koniec
do sosu dodaje oliwki i paprykę i duszę kolejne 5 minut. Na patelni roztapiam
masło i smażę cukinie z obu stron na złocisty kolor.
Usmażoną cukinie układam na talerzu, nakładam ugotowany z solą i łyżką oliwy makaron i nakładam sos. Danie posypuje startym parmezanem. Smacznego!!!
Usmażoną cukinie układam na talerzu, nakładam ugotowany z solą i łyżką oliwy makaron i nakładam sos. Danie posypuje startym parmezanem. Smacznego!!!
Jakie pyszne danie :) Cukinia, makaron, parmezan, czyli wszystko, co lubię!
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny u mnie :)
OdpowiedzUsuńmasz super przepisy i pięknie sfotografowane!
może obserwujemy?
pozdrawiam :)
jakie apetyczne zdjecia:) za olivkami nie przepadam ale takie danie bym sprobowala:)
OdpowiedzUsuń