12 października 2012

Penne z sosem na bogato




(na 2 porcje)
  • 200g kolorowego makaronu penne,
  • 1 mała cukinia pokrojona w grube plastry,
  • 300g wołowiny mielonej,
  • 10 pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • 20 czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w plastry
  • 2 papryki oczyszczone z nasion, sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę
  • 1 duża posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 100g startego parmezanu
  • masło
  • szklanka pasty pomidorowej
  • przyprawy: czosnek granulowany, 3 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki majeranku, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki oregano, 3 łyżeczki ziół prowansalskich


Pokrojoną cukinie sole i posypuje granulowanym czosnkiem z obu stron odstawiam. W rondlu podsmażam wołowinę, cebulę i czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Do pasty pomidorowej dodaje oliwę,3 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki majeranku, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki oregano, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, dokładnie mieszam. Do podsmażonego mięsa dodaje przygotowany sos pomidorowy i dusze na wolnym ogniu 7 minut a następnie dodaje pieczarki i duszę kolejne 4 minuty. Na koniec do sosu dodaje oliwki i paprykę i duszę kolejne 5 minut. Na patelni roztapiam masło i smażę cukinie z obu stron na złocisty kolor.
Usmażoną cukinie układam na talerzu, nakładam ugotowany z solą i łyżką oliwy makaron i nakładam sos. Danie posypuje startym parmezanem. Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Jakie pyszne danie :) Cukinia, makaron, parmezan, czyli wszystko, co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za odwiedziny u mnie :)
    masz super przepisy i pięknie sfotografowane!
    może obserwujemy?

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie apetyczne zdjecia:) za olivkami nie przepadam ale takie danie bym sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń