Olej, łyżka masła
Kmin rzymski (cały), korzeń imbiru, chilli, kolendra (ziarnka), kurkuma, curry, pieprz, listki laurowe,
papryka słodka, cynamon, gałka muszkatołowa,
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 małe marchewki
8 pieczarek
2 ziemniaki
Pasta pomidorowa
2 piersi z kurczaka
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła i wrzucamy łyżeczkę kminu rzymskiego, podsmażamy 15 sekund i dodajemy posiekaną cebulę. Czosnek siekamy drobno, marchewkę obieramy i kroimy na cienkie słupki, dodajemy do cebuli. Kurczaka oraz ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, smażymy około minuty ciągle mieszając. Na patelnie dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki, pastę pomidorową oraz starty imbir (około łyżki), płaską łyżeczkę chilli, łyżeczkę kolendry, kurkumy, papryki słodkiej, pół łyżeczki gałki, cynamonu i pieprzu, dwa listki laurowe oraz 3 łyżeczki curry, wszystko nakrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu około 15 minut. Mieszamy wszystko starannie i zostawiamy na kolejne 15 minut ( lub dłużej ) bez przykrycia aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy z ryżem i drobno posiekanymi liśćmi kolendry (u mnie brak).
Niezwykle mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń