12 października 2011

Chlebek naan

2,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży
pół łyżeczki proszku do pieczenia i soli
1 roztrzepane jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru

Mleko zagrzać (temperatura pokojowa) dodać olej, cukier, drożdże i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i uformować jednolite gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem i nakryć szmatką, odstawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na kilka części (około 4-6). Uformować placuszki które najlepiej ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Do piekarnika włożyć naczynie z wodą, nagrzać piekarnik do 200 stopni a następnie włożyć nasze chlebki. Piec około 12 minut.

1 komentarz:

  1. u mnie zawsze robił je tata, z przepisu przywiezionego jeszcze z domu (jest z tamtych stron). Muszę go kiedyś podpytać ;)

    OdpowiedzUsuń