27 stycznia 2015

Strogonow

  • 400g wieprzowiny
  • 400g wołowiny
  • 300ml bulionu
  • 3 duże cebule
  • 2 papryki
  • 3 ogórki kiszone
  • 400g pieczarek
  • 1 mała papryczka ostra
  • 3 duże łyżki ketchupy
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • natka pietruszki
  • olej, sól do smaku


Wołowine i wieprzowine kroimy w cieniutkie paseczki. Na początku podsmażamy na oleju wieprzowine, zalewamy ją bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut. Na patelni podsmażamy wołowine i dodajemy ją do gotujacego się mięsa, całość gotujemy aż zmięknie (nie solimy mięsa podczas smażenia). Przygotowujemy cebule, paprykę, pieczarki i ogórki – cebule kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną soli na złoto, papryki i ogórki kroimy w cieniutkie paski a pieczarki sparzamy i krtoimy w plasterki. Do miękkiego mięska dodajemy w kolejności: cebule i papryki a po 15 minutach pieczarki i ogórki, gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy ketchup i musztardę , ewentualnie możemy doprawić solą do smaku. Podajemy gorace z pieczywem i świeżo pokrojoną natką. 
Smacznego!

1 komentarz: