Pasztet domowy z karkówki.
2 keksówki
wysmarowane olejem i obsypane bułką tartą
- 1 kg karkówki
- 400g wątróbki drobiowej
- ½ szklanki suszonych grzybów zalanych wrzątkiem na noc
- włoszczyzna, cebula, czosnek, przyprawy: ziele angielskie, jałowiec, pieprz,liść laurowy, wywar z grzybów
- cebula posiekana w kosteczkę i podsmażona na złoto
- kajzerka namoczona w rosole
- 2 jajka ( białka ubite na sztywno)
- 1 łyżka smalcu
- do smaku przyprawa warzywna do pasztetu – domowa (w młynku elektrycznym mielimy: gorczyca, jałowiec,gałkę muszkatołową, kolendrę, kminek, paprykę, imbir, liść laurowy, pieprz, marchewkę, majeranek, szałwie, sól)
Wieczorem zalewamy
grzyby gorącą wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia
karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa
dodajemy włoszczyznę, cebule podpieczoną na ogniu (osmoloną),
czosnek, przyprawy, wywar z grzybów, dolewamy minimalną ilość
gorącej wody (tak aby prawie wszystko było zalane) i gotujemy do
miękkości warzyw. Na koniec całość dokładnie dosalamy do smaku
i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebule kroimy w
drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju, solimy do
smaku.
Kajzerkę zalewamy
powstałym rosołem i czekamy aż zmięknie.
Mięso z rosołu,
połowę warzyw (pietruszkę, marchewką i seler), namoczoną bułkę
oraz grzyby traktujemy maszynką do mielenia - 2krotnie.
Do powstałej masy
dodajemy żółtka, podsmażoną cebule, smalec oraz przyprawę do
pasztetu, wyrabiamy całość. Białka bijamy na sztywno i delikatnie
mieszamy z masą. Keksówki wypełniamy
naszym pasztetem, pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, uwielbiam domowe pasztety, wygląda pięknie:) W ogóle bardzo podobają mi się Twoje przepisy, więc obserwuję, zapraszam częściej do mnie i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń