6 grudnia 2014

Drożdżówki z budyniem


(składniki na 6 dużych słodkich bułeczek)


  • 250g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 12g świeżych drożdży
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 125ml letniego mleka
  • 30g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy pomarańczy


  • Ulubiony budyń bez cukru  – torebka (na 0,5l mleka)
  • 400ml mleka
  • 25g masła
  • 2 cukry waniliowe
  • pół szklanki rodzynek



Budyń wymieszać w 100ml mleka. Pozostałe 300ml mleka razem z masłem i cukrem, zagotować. Budyń wlewać do gotującego mleka powoli ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu) odstawić do wystygnięcia.


Drożdże wymieszać z 2 łyżkami letniej wody. Do miski przesiać mąkę zrobić dołek wsypać cukier, rozczyn drożdżowy i letnie mleko z roztopionym masłem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski na 45-60 minut w ciepłe miejsce ( u mnie lekko nagrzany piekarnik) do podwojenia objętości. Napuszone ciasto ponownie wyrobić. 120g ciasta rozwałkować na wymiar blaszki 15x20 cm (spód bułeczek). Pozostałe ciasto rozwałkować na wymiar 20x20 cm, posmarować ostygniętym i zmiksowanym budyniem i posypać rodzynkami. Ciasto zawinąć i pokroić na 6 równych kawałków. Kawałki układać częścią przekrojoną do góry na naszym cieście i ostawić na 15 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Można dodatkowo polukrować.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszne drożdżówki, chętnie widziałabym teraz taką jedną przed sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypieki drożdżowe lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń