11 listopada 2014

Kuchnia Chińska – kurczak duszony na złoto*


  • 500g piersi z kurczaka
  • pęd bambusa (pominełam)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 2 filiżanki oleju
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą na konsystencje pasty

skaładmiki dodatkowe-1
  • 2 dymki
  • 1 cebula
  • 1 mały kawałek imbiru
  • papryczka chilli
  • 2 gwiazdki anyżu

skaładmiki dodatkowe-2
  • 1/2 filiżanki sosu sojowego

Kurczaka pokroić w grube paseczki i zamarnować w sosie sojowym przez min 15 minut. Imbr pokroic w paseczki, cebule w plasterki a dymke i chilli w kawałki.
W głębokim rondelku rozgrzać olej. Kurczaka obsmażyć w oleju a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku zostawić tylko ok 2 łyżek tłuszczu, smażyć na nim składniki dodatkowe – 1 przez chwilę a następnie dodać kurczaka i składniki dodatkowe – 2. Całość zalać bulionem i gotować przez 8 minut. Z rondelka wyjąć kawłki mięsa a sos zagęścić skrobią kukurydzianą.
Gotowego kurczaka polać sosem i skropić olejem sezamowym.

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz