- 600g schabu bez kości
Marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyzka ziaren pieprzu zielonego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- posiekane 3 ząbki czosnku
Do obtoczenia:
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- Majeranek
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Składniki na
marynate mieszam, mięso myje w zimnej wodzie i dokładnie osuszam
ręcznikiem papierowym. Schab obtaczam dokładnie w marynacie,
nakrywam szczelnie folią i zostawiam w garnku z marynatą przez 12h w
lodówce. Po tym czasie obracam na drugą stronę i zostawiam
ponownie na 12h w lodówce. Czynność powtarzam jeszcze 4 razy
(czyli marnuje nasz schab 3 dni. Schab przed pieczeniem nacieram
musztardą, obsypuje majerankiem a na wierzchu układam plasterki
czosnku. Piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym wyłożonym
papierem lub w rękawie. Mięso wkładam do nagrzanego do 200 stopni
(termoobieg) piekarnika i od razu zmniejszam temeparature do 180
stopni, piekę 55minut a po upieczeniu zostawiam do wystygnięcia w
piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz