16 października 2014

Schab pieczony ... z cyklu"Domowa wędlina"


  • 600g schabu bez kości


Marynata:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyzka ziaren pieprzu zielonego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • posiekane 3 ząbki czosnku


Do obtoczenia:
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • Majeranek
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.



Składniki na marynate mieszam, mięso myje w zimnej wodzie i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Schab obtaczam dokładnie w marynacie, nakrywam szczelnie folią i zostawiam w garnku z marynatą przez 12h w lodówce. Po tym czasie obracam na drugą stronę i zostawiam ponownie na 12h w lodówce. Czynność powtarzam jeszcze 4 razy (czyli marnuje nasz schab 3 dni. Schab przed pieczeniem nacieram musztardą, obsypuje majerankiem a na wierzchu układam plasterki czosnku. Piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem lub w rękawie. Mięso wkładam do nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) piekarnika i od razu zmniejszam temeparature do 180 stopni, piekę 55minut a po upieczeniu zostawiam do wystygnięcia w piekarniku.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz