5 czerwca 2014

Sernik łaciaty


masa kakaowa
  • 125g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki

masa serowa
  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki oleju



W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy mleko, kakao, cukry, żółtka, sodę, proszek i mąkę, wyrabiamy całość mikserem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowej masy, delikatnie mieszamy. W misce mieszamy mikserem ser z żółtkami, cukrami, aromatem, budyniami i olejem. Białka ubijamy na sztywno i wyrabiamy delikatnie z masą serową. Blaszkę 24x 34 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę masy kakaowej, rozprowadzamy ją na cały spód blaszki. Masę serową delikatnie rozprowadzamy na masie czekoladowej. Na masie serowej rozprowadzamy pozostałą część masy kakaowej. Blaszkę z ciastem zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę(najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu zdejmujemy folię aluminiową i wystudzamy ciasto.

2 komentarze: