masa kakaowa
- 125g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 3 białka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
masa serowa
- 1 kg sera białego z wiaderka
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki oleju
W rondlu o grubym
dnie roztapiamy masło, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy mleko,
kakao, cukry, żółtka, sodę, proszek i mąkę, wyrabiamy całość
mikserem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowej masy,
delikatnie mieszamy. W misce mieszamy mikserem ser z żółtkami,
cukrami, aromatem, budyniami i olejem. Białka ubijamy na sztywno i
wyrabiamy delikatnie z masą serową. Blaszkę 24x 34 wykładamy
papierem do pieczenia, wylewamy połowę masy kakaowej, rozprowadzamy
ją na cały spód blaszki. Masę serową delikatnie rozprowadzamy na
masie czekoladowej. Na masie serowej rozprowadzamy pozostałą część
masy kakaowej. Blaszkę z ciastem zakrywamy folią aluminiową i
pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez godzinę(najlepiej
sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu zdejmujemy folię aluminiową i
wystudzamy ciasto.
Uwielbiam serniki ;D
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuń