19 czerwca 2014

Kuchnia Chińska – kurczak da-cien*


  • 500g kurczaka
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 2 małe czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • filiżanka oleju

marynata-1
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • białko
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

marynata-2
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki płynnego karmelu
  • sól
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • olej sezamowy

Kurczaka pokroić w kawałki około 1x2cm i wymieszać z marynatą-1, odstawić na min. 10 minut. Papryki oczyścić, słodkie papryki pokroić w kawałki wielkości mięsa, ostrą paprykę pokroić w paseczki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W woku (u mnie głęboki teflonowy rondel) rozgrzać filiżankę oleju, kurczaka usmażyć, wyjąć łyżką cedzakową a nadmiar oleju odlać pozostawiając w woku jedynie łyżkę oleju. Papryki i czosnek podsmażyć na oleju kilka sekund a następnie dodać mięso i marynatę-2, smażyć na największym ogniu kilka sekund. Gorącą podprawę podawać!

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.

2 komentarze: