- 6 placków tortilli pszennej
- 250g piersi z kurczaka
- łyżka oleju
- mieszanka przypraw: sól, pieprz, cebula, czosnek, papryka słodka, gorczyca mielona, kolendra, chilli, rozmaryn, oregano, szałwia, kmin rzymski, kurkuma.
- 300g ulubionej salsy
- 400g sera żółtego
- czerwona cebula, pół puszki kukurydzy, puszka fasoli czerwonej
Kurczaka pokroić w drobną kostkę
dodać łyżkę oleju i czubatą łyżkę mieszanki przypraw,
wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ser żółty zetrzeć
na grubych oczkach, czerwoną cebule pokroić. Fasole czerwoną i
kukurydzę odcedzić z nadmiaru zalewy. Patelnie wysmarować olejem
przy pomocy chusteczki higienicznej. Na patelni będziemy układać
po dwie tortille. Jak przygotować jedną tortille – Połowę
placka posmarować salsą (ok 2 łyżek) na drugiej ułożyć ser,
kurczaka, kukurydze, fasole i cebule, placek złożyć. Tak
przygotowane dwa placki ułożyć na rozgrzanej patelni , po chwili
obrócić. (Ser musi się roztopić) Przed podaniem każdy placek
przekroić na 2 lub 3 części. Moim zdaniem najlepiej smakują kilka
godzin po przygotowaniu bez podgrzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz