3 czerwca 2014

Kuchnia Chińska - smażona wołowina z papryką*

Przepis z północnych Chin – Pekin


  • 400g wołowiny
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 2 czerwone chili
  • dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • olej

marynata-1
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 roztrzepanego białka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

marynata-2
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Paprykę zieloną i czerwoną oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki, wymieszać ze składnikami marynaty-1. Wołowinę pokroić w małe kawałki lub paseczki, w woku (u mnie wysoki teflonowy rondel) mocno rozgrzać olej. Wołowinę obsmażać na największym ogniu ok pół minutki, dodać paprykę smażyć kolejne pół minuty. Warzywa z mięsem wyjąć łyżką cedzakową na talerz, w woku zostawić około łyżki oleju. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w paseczki, dodać mięso z papryką oraz marynatę-2, całość smażyć tylko chwilę. Gotowe!

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz