11 marca 2014

Placek drożdżowy ze śliwkami


  • 0,5 kg mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 270ml letniego mleka
  • 60g roztopionego masła
  • 100g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko

dodatkowo:
  • 21 twardych śliwek przepołowionych i wydrylowanych.
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu


Składniki na ciasto dokładnie wyrobić mikserem, przełożyć do miski posypanej mąką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Blaszkę 38x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przenieść na papier, rozciągając na całą blaszkę uciskać aby odgazowało - można rozwałkować. Śliwki ułożyć na placku dobrze wciskając je palcami, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut a później ponownie je powciskać. Całość obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz