27 lutego 2014

Kuchnia Tajska_tajski bulion drobiowy z północy*


  • 180g makaronu jajecznego
  • łyżeczka trawy cytrynowej
  • 200g kurczaka bez kości i skóry
  • olej roślinny
  • cebula drobno posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku posiekane
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400ml mleczka kokosowego
  • chilli bez pestek pokrojone w paseczki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego – ciemnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść świeżych liści kolendry i bazylii


Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do dużego rondla o grubym dnie wlać olej kiedy będzie bardzo gorący (zacznie dymić) wrzucić cebulę, czosnek, smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty. Do garnka wlać bulion oraz mleko kokosowe dodać proszek z trawy cytrynowej, przykryć i na wolnym ogniu gotować około 10 minut. Dodać chili, kurczaka, sos rybny i sojowy, cukier, curry, sól i pieprz, zagotować, dodać makaron. Wszytko pod przykryciem gotować na wolnym ogniu 5 minut. Na koniec dodać sok z limonki, zamieszać. Podawać gorący z dodatkiem świeżych liści bazylii i kolendry.

Idealne, rozgrzewające i aromatyczne!

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Tajska” wydawnictwo Olesiejuk



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz