17 marca 2014

Kurczak inspirowany wschodem

  • 300g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
  • białko z jaja
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • natka pietruszki
  • sezam
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 100ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju

Pozbawione kości i skóry mięso kroimy w kostkę (2cm). Marynata - białko roztrzepujemy dodając make ziemniaczaną i sos sojowy. Mięso marnujemy około 1 godziny w marynacie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę pokrojona w piórka, smażymy minutkę na największym ogniu, wykładamy na talerz. Na patelnie dodajemy odrobinę oleju, kurczaka smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty. Usmażonego kurczaka zalewamy bulionem, dodajemy czosnek z szalotką, doprowadzamy do wrzenia ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. 

Kurczak bardzo soczysty, delikatny i aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz