20 marca 2014

Kuchnia Tajska - kurczak curry z mango.


(przepis własny)

4 udka z kurczaka
olej roślinny
cebula pokrojona w piórka
ząbek czosnku posiekany
łyżeczka tajskiej zielonej pasty curry
łyżeczka ziaren kolendry
2cm korzeń imbiru posiekany
2 liście kaffir
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
pół łyżeczki proszku z trawy cytrynowej
250 ml mleka kokosowego
puszka mango
sól, pieprz
garść świeżej kolendry

Udka delikatnie pozbawiamy kości nie naruszając ich struktury, muszą pozostać w całości ze skórą. Nacieramy mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy dokładnie mięso zaczynając od strony ze skórą, mięso musi nabrać złocistej barwy. Usmażone mięso układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym przykrywamy i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Mięso podczas pieczenia puści jeszcze trochę soku wiec nie powinno się przywrzeć. Na tłuszczu które zostało po smażeniu mięsa podsmażamy cebule z czosnkiem, dodajemy pastę curry, imbir, cukier i lekko rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry, smażymy minutkę. Dodajemy mleko kokosowe, liście kaffir, sos sojowy i rybny, proszek z trawy cytrynowej. Całość gotujemy aż lekko zgęstnieje (ok 4 min.). Z naczynia delikatnie wyjmujemy mięso, dodajemy sos do tłuszczu który się wytopił i pokrojone w grubą kostkę mango (bez syropu), układamy nasze mięso i posypujemy wszytko świeżą kolendrą. Na koniec wszytko można posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dla mnie idealnie komponuje się z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz