15 października 2013

Kuchnia Tajska - Kurczak z czosnkiem na ostro*



To jedno z tych dań które najlepiej smakują następnego dnia. W pierwszej chwili po przygotowaniu byłam zaskoczona smakiem, odgrzane dnia następnego okazało się naprawdę wspaniałe i wyjątkowo oryginalne.
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku grubo posiekane
  • 2 cebule pokrojone w grubą kostkę
  • 2 małe chili bez pestek poszatkowane
  • posiekana duża garść świeżej kolendry
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka pasty z owoców tamaryndowca
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzechów ziemnych
  • olej
  • ewentualnie łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
listki kolendry do dekoracji


Kurczaka należny pozbawić kości i skóry a mięso pokroić w 5 cm kostkę lub pozostawić w całości. Czosnek, chili i trawę cytrynową, kolendrę i pastę krewetkową zetrzeć na niemal gładką masę w moździerzu. Do mieszanki dodać cynamon i pastę z tamaryndowca. Najlepiej w woku lub jeżeli ktoś nie posiada w rondlu o grubym dnie rozgrzać bardzo mocno pół szklanki oleju (aż będzie dymić) wrzucić mięso i smażyć aż nabierze pięknego złocisto brązowego koloru, wyjąć mięso łyżka cedzakową a nadmiar oleju wylać pozostawiając jedynie około 2 łyżek. Na patelni zeszklić cebulę a następnie dodać pastę i smażyć wszytko na wolnym ogniu aż mieszanka zbrązowieje. Zalać wszytko bulionem i dodać mięso z kurczaka. Rondel nakryć pokrywką i na wolnym ogniu gotować wszytko 20-30 minut. Na koniec dodać sos rybny, masło orzechowe i cukier, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. Następnego dnia potrawę dobrze podgrzać a przed podaniem posypać prażonymi orzechami i świeżą kolendrą.


*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Kuchnia Tajska” wydawnictwo Olesiejuk

2 komentarze: