Ciasto:
- (10 sztuk)
- 500g mąki pszennej
- 23g świeżych drożdży
- 280 ml letniego mleka
- 80g cukru pudru
- pół łyżeczki zmielonych nasin kardamonu
- 90g roztopionego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 50 g roztopionego masła
- 120g brązowego cukru wymieszanego z 2 łyżkami cynamonu
Glazura
- 60g cukru
- pół łyżki soku z cytryny
- 40 ml wody
Wszystkie składniki na ciasto włożyć
do miski i dokładnie wyrobić mikserem, przełożyć do naoliwionej
miski, nakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko
odgazować i rozwałkować na placek o wymiarach 45x45cm. Masło
rozsmarować na całej powierzchni ciasta, obsypać dokładnie cukrem
z cynamonem i zawinąć całość jak roladę, podzielić na dziesięć
części. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w równych odstępach, odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na 15 minut, piec w temperaturze 190 stopni około 20
minut. W garnuszku zagotować składniki na glazurę, gotować aż
glazura zgęstnieje, posmarować gorące bułeczki i odstawić do wystygnięcia.
*przepis
zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Chleb. Domowy wypiek”-praca
zbiorowa.
uwielbiam takie bułeczki, też robię podobne
OdpowiedzUsuń