16 października 2013

Cynamonki*


Ciasto:
  • (10 sztuk)
  • 500g mąki pszennej
  • 23g świeżych drożdży
  • 280 ml letniego mleka
  • 80g cukru pudru
  • pół łyżeczki zmielonych nasin kardamonu
  • 90g roztopionego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 50 g roztopionego masła
  • 120g brązowego cukru wymieszanego z 2 łyżkami cynamonu

Glazura
  • 60g cukru
  • pół łyżki soku z cytryny
  • 40 ml wody

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie wyrobić mikserem, przełożyć do naoliwionej miski, nakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko odgazować i rozwałkować na placek o wymiarach 45x45cm. Masło rozsmarować na całej powierzchni ciasta, obsypać dokładnie cukrem z cynamonem i zawinąć całość jak roladę, podzielić na dziesięć części. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut, piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut. W garnuszku zagotować składniki na glazurę, gotować aż glazura zgęstnieje, posmarować gorące bułeczki i odstawić do wystygnięcia.

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Chleb. Domowy wypiek”-praca zbiorowa.

1 komentarz: