24 czerwca 2013

Aromatyczny cholay z chlebkami bhatura*


Cholay – ciecierzyca w curry
(2 porcje)
  • 250 ml bulionu
  • torebka herbaty
  • 1 liść laurowy
  • 200g ciecierzycy (u mnie puszka ciecierzycy odcedzonej)
  • olej roślinny
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 3 dojrzałe pomidory posiekane lub 200ml pasty z pomidorów
  • 3 łyżki kolendry świeżej (u mnie 1 łyżeczka suszonej)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 papryczka chilli posiekana
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka suszonego mango w proszku (pominęłam)
  • pieprz cayenne i sól do smaku


Jeżeli wykonujemy cholay z suchej ciecierzycy należny namoczyć ją na noc z torebką herbaty, następnego dnia zmienić wodę i ugotować do miękkości. Wodę z gotowania ciecierzycy należny zachować do przygotowania potrawy. Ja użyłam ciecierzycy z puszki.

Przygotowanie:
Wlałam 250 ml bulionu, włożyłam herbatę i listek laurowy, dodałam ciecierzyce z puszki i zagotowałam, zanim doprowadziłam do wrzenia wyjęłam herbatę. Od razu po zagotowaniu odstawiłam z pieca, przecedziłam ciecierzycę, wyrzuciłam listek laurowy ale bulion z gotowania zachowałam.

Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kminek rzymski i nasiona kolendry, podsmażyłam chwilę i dorzuciłam cebulę, imbir i czosnek zarumieniłam. Dodaje pozostałe przyprawy a na koniec ciecierzycę, smażę chwile. Pomidory obieram ze skóry, pozbawiam twardych części, siekam i dodaje na patelnię razem z bulionem z gotowania ciecierzycy. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuje na wolnym ogniu aż zgęstnieje (u mnie około 15 minut).

Cholay to potrawa z północy Indii podawana z smażonym chlebem bhatura lub puri.


Chleb bhatura
(6 sztuk)

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka Ghee
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Wyrabiamy z podanych składników gładkie ciasto i ostawiamy na 1h do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na małe kulki które spłaszczamy wałkiem i odstawiamy na 15 minut. Smażymy na głębokim oleju aż sie napuszą i zarumienią. Wyjmujemy na ręczniki papierowe aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.

Ważne: Jeżeli ciasto się klei do wałka nie podsypujemy go mąką tylko smarujemy tłuszczem.

*Przepis zmodyfikowany, źródło internet.

3 komentarze:

  1. Witaj a ciecierzycowej akcji

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. Super chlebki i w ogóle fajne danie, muszę spróbować curry z herbatą!

    OdpowiedzUsuń