2 maja 2012

Chleb pszenny z pomidorami


Zaczyn:
100 g maki pszennej
130 g wody
20 g zakwasu żytniego
300 g maki pszennej
100 g maki żytniej
230 g wody
9 g soli
1,5 g suchych drożdży
Pozostałe składniki:
50g suszonych pomidorów, pół łyżeczki pieprzu, bazylii, papryki słodkiej.
Do posypania czerwona papryka i kmin.

Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto oraz przyprawy dokładnie wyrabiamy z zaczynem, ciasto musi być gładkie – ja wyrabiam ciasto mikserem, świderkami na średnich obrotach, około 5 minut. Do gotowego ciasta wciskam odsączone z zalewy pomidory, nakrywam miskę ściereczką i talerzem, odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Garnek rzymski – do dolnej części i pokrywki nalewam wodę i odstawiam na 30 minut. Obie części dokładnie wycieram ściereczką, naczynie wysmarowuje dokładnie olejem i obsypuje grubo mąką, wykładam ciasto i obsypuje je słodką papryką i kminem, nakrywam naczynie i odstawiam na godzinę.

Do zimnego piekarnika wkładam garnek z ciastem i nastawiam piekarnik na 235 stopni  (termo obieg) na 20 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę na 220 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Chleb wyjmuje z naczynia od razu po upieczeniu.

2 komentarze: