6 stycznia 2011

Flaczki domowe


Składniki:
Flaki 3 porcje mrożone
Wołowina
3 nogi kurczaka
2 nogi indyka
Marchewka
Pora
Pietruszka
Seler
Cebula
Mały koncentrat pomidorowy
2 Łyżki mąki
Dodatkowo:
Sól, pieprz mielony, majeranek, grzybek suszony, 2-3 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, ząbek czosnku, natka pietruszki do posypania.

Flaki należy odgotować kilkukrotnie aż stracą nieprzyjemny zapach. Wołowinę, kurczaka i indyka gotować z 2-3 listkami laurowymi aż do miękkości a na koniec osolić do smaku. Ugotowane mięso należy pokroić, wyciąć żyłki i usunąć skórę. Do pokrojonego mięsa i flaków należy dorzucić obrane i pokrojone w kostkę warzywa pokrojoną cebule i kilka ususzonych grzybków, gotować aż warzywa się ugotują. Do tak sporządzonych flaczków należy dodać mały koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Można zrobić klepkę z mąki. Na koniec gotowania rozetrzeć majeranek i wymieszać.

2 komentarze:

  1. O, jak ja dawno juz nie jadlam flaczkow... Ale mi narobilas ochoty :) Musze namowic mame zebysmy sobie ugotowaly jak do nas przyjedzie w lutym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. P.S. Wlasnie wpisalam Cie w linkach na swoim blogu, zebym nie musiala Cie szukac :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń